top of page
 • Writer's pictureХЕЛТИКА ФАРМ

Дали мажите и жените имаат потреба од различни витамини и минерали?

Updated: Nov 4, 2021

Витамините и минералите имаат суштинско значење за целокупното здравје на човекот. Тие извршуваат многу критична улога во човечкото тело, од производство на енергија за обезбедување правилна функција на телесните системи до обезбедување на хранливи материи за репродукција, одржување, раст и регулирање на телесните процеси.

Земањето мултивитамински/минерални додатоци во исхраната го зголемува внесот на хранливи материи и им помага на луѓето да добијат препорачани внес на витамини и минерали кога не можат да ги задоволат овие потреби само од храната.

Мажите и жените се комплетно различни по својата природа. Поради овој факт потребен е внес на соодветни витамини и минерали кои играат клучна улога во телесните процеси кај мажот и телесните процеси кај жената. Пример мажите не губат крв месечно како последица на менструалните процеси кај жените, поради тоа имаат помал ризик од анемија со дефицит на железо. Затоа, барањата за железо за мажи се пониски.


Мажите на возраст од 19 до 70 години треба да се осигурат дека внесуваат доволно од следниве витамини и минерали:

 • Витамин А: придонесува во одржување на здравјето на кожата, очите и го зајакнува имунолошкиот систем.

 • Витамин Ц придонесува за нормална функција на имунолошкиот систем. Силен антиоксиданс кој може да го намали ризикот од хронични заболувања и заштита на клетките од оксидативен стрес.

 • Витамин Е и селен. Помогнете во заштита на клетки од оштетување, го ублажува воспалението во организмот и помага во подобрување на здравјето на срцето. Селенот допринесува за подобрување на машката плодност.

 • Калциум, магнезиум, витамин Д, витамин К и цинк од витално значење за здравјето на коските.

 • Коензим Q10 е антиоксидант кој го штити организмот од слободните радикали и помага да произведува енергија.


Жените на возраст од 19 до 70 години треба да се осигурат дека внесуваат доволно од следниве витамини и минерали:

 • Железо помага во производство на здрави црвени крвни клетки за пренос на кислород во телото.

 • Витамин А придонесува во одржување на здравјето на кожата го зајакнува имунолошкиот систем.

 • Витамин Д кој помага при апсорпција на калциум и помага во одржување на здрави коски и оптимална имунолошка функција.

 • L-метионин е есенцијална амино киселина која помага во одржување на нормално здраво функционирање на црниот дроб и подобрување на кардиоваскуларното здравје.

 • Витамин Б12 го зголемува нивото на енергија, го поттикнува производството на ДНК и РНК, помага во формирање на здрави нервни и крвни клетки.

 • L-цистеинот помага во забавување на процесот на стареење, детоксикација на црниот дроб и бубрезите, зајакнување на имунолошкиот систем.

 • Бакарот придонесува за здрава коса и пигментација на кожата, ги штити клетките од оксидативен стрес.


Doc Multivitamin Man е мултивитаминска/минерална формула специјално формулирана да ги задоволи уникатните потреби на мажите. Една таблета обезбедува хранливите материи за репродукција, одржување, раст и регулација на телесните процеси.


Во својот состав, Doc Multivitamin Man содржи уникатна комбинација на витамини, минерали и микроелементи со што се задоволуваат дневните потреби на витамини и минерали. Една таблета Doc Multivitamin Man ги покрива дневните потреби за енергија, обновување и заштита. Дизајниран за телесното и менталното здравје на мажот.


Doc Multivitamin Woman е мултивитаминска/минерална формула специјално формулирана да ги задоволи уникатните потреби на жената. Една таблета обезбедува хранливите материи за репродукција, одржување, раст и регулација на телесните процеси.


Во својот состав, Doc Multivitamin Woman содржи уникатна комбинација на витамини, минерали и микроелементи со што се задоволуваат дневните потреби на витамини и минерали. Една таблета Doc Multivitamin Woman ги покрива дневните потреби за енергија, обновување и заштита. Дизајниран за телесното и менталното здравје на жената.


Производите на Doc Pharma се дизајнирани со целосно почитување на човековата природа и врз основа на потребите на современите луѓе, кои се борат, да ги исполнат прекумерните барања на модерното време. Додатоци во исхрана од брендот DOC се произведени со гаранции за фармацевтски производ. Во процесот на производство се користат природни и лабораториски корисни состојки со висок квалитет, одлична чистота и секогаш во концентрации идеални за потребите на современите мажи и жени.


Let's Health!

Здравје, енергија, виталност и убавина.

1,349 views0 comments

Comentarios


bottom of page