top of page


Бесплата достава за секоја сметка над 1000,00 денари
 

Spirulina Nigrita 1+1

Spirulina Nigrita 1+1

ден950,00Price

Spirulina Nigrita 100% чиста грчка спирулина, апсолутно природен (органски) производ што не се произведува во лабораторија. Spirulina Nigrita е произведена природно од аспект на култивација, берба и сушење во објекти со напредна технологија, искористувајќи ги сончевата светлина, геотермалната енергија и минералните води од Нигрита кои ја прават оваа локација уникатна. Крајниот производ е формулиран во форма на таблети, без дополнителни состојки, подготвен и спакуван во согласност со тековните стандарди за микробиолошка безбедност. Спирулина Нигрита е биодостапна и сварлива (до 95%), содржи голем спектар на хранливи материи. Содржи протеини, витамин А, витамин Б12 и гама линолна киселина.

 

 • Без Глутен
 • Без Јод
 • Без Лактоза
 • Погодно за Вегетаријанци и Вегани

Спирулината е микроалга со карактеристична сино-зелена боја. Всушност, ова е комерцијално име на некои сино-зелени алги од фитопланктонот на алкални езера во тропските и подтропските предели кои со векови се користеле како храна од локалното население. Тие се антички, повеќевалентни филаментозни организми, способни да напредуваат на соодветно високи температури и pH, што резултира во исклучителна хемиска содржина со висока хранлива вредност. Оттука, произлегува и популарноста на Спирулината како додаток на храна.

 

Сега знаеме од обемни токсиколошки студии и био-хемиски анализи дека консумирање на Спирулина е безбедно за луѓето и дека нејзиниот протеин е благо инфериорен во однос на референтната исхрана (млеко, јајце) за разлика од сите други познати протеини од неживотинско потекло. Понатаму, анализите на многу независни истражувачи и организации покажуваат дека Спирулината е богата со антиоксиданти, витамини, есенцијални липиди, минерали и полисахариди со силни докази за корисен ефект врз имунолошкиот систем, функцијата на бубрезите и цревата; во спречување и сузбивање на вирусни заболувања; воспаление, карциноми, лезии на кожата; и главно на диета за балансирање.

 

Спирулината е 100% природен производ, биодостапна и сварлива (до 95%), содржи голем спектар на хранливи материи. Голем број на студии од независни истражувачи покажуваат дека Спирулината е богата со:

 

 • Протеин: 60-70% е протеин (два пати повеќе протеин од протеинот што се наоѓа во црвеното месо). Содржи 20 аминокиселини, вклучувајќи ги сите есенцијални аминокиселини и 10 од 12 неесенцијални аминокиселини (изолеуцин, леуцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан, валин).
 • Витамини: голем спектар главно на Б12 и про-витамин А (б-каротен); витамин Б комплекс (Б1 или тиамин, Б2 или рибофлавин, Б3 или ниацин, Витамин Б6 - пиридоксин), како и витамин Е.
 • Суштински липиди: особено полинезаситените масни киселини гама-линоленска киселина (GLA) и линолеинска киселина (LA) и сулфолипиди.
 • Метали / елементи во трагови: калциум, железо, манган, цинк, магнезиум, бакар, хром, селен.
 • Антиоксиданти: фикоцијанин, каротеноиди, ксантофили, итн.
 • Функционални полисахариди кои содржат сулфур.
 • Без јод

 

Неколку студии покажаа голем број корисни дејства на Спирулината во нашето здравје.

Примерите го вклучуваат следново:

 • Овозможува високо ниво на енергија и издржливост.
 • Го зајакнува имунолошкиот систем.
 • Спирулината е моќен детоксификатор кој помага да се отстранат токсините, како што се тешките метали, од телото.
 • Го подобрува менталното здравје, меморијата и работните перформанси.
 • Го подобрува квалитетот на животот на старите лица и спречува предвремено стареење.
 • Има позитивно влијание во физиологијата на спортистите, што го прави многу популарен додаток во исхрана за спортисти.
 • Енергетска поддршка за жените во време на менструација, бременост и доење и исто така во менопауза.
 • Спречува вирусни инфекции и воспаленија и влијае позитивно на бубрежната и интестиналната функција.
 • Го потиснува стресот.
 • Тоа помага да се одржи во добра состојба кожата и косата.
 • Го зајакнува телото при закрепнување од болест или операција.
 • Помаага во борба со неухранетост и помага во опоравување од глад. Спирулината има потенцијал да стави крај на гладот во светот. Според д-р Урс Хејерли, економист, само 1 грам спирулина на ден може да ја поправи неухранетоста кај мало дете во рок од неколку недели. Оваа идеја е поддржана и од Обединетата нација.

 

Терма Нигрита се смета за идеална област за одгледување на Спирулина. Студија направена од страна на Универзитетот во Солун предводена од проф. Д-р Gerорге Фитикас покажа дека сончевиот спектар на регионот, големиот број сончеви денови и употребата на локална геотермална енергија за загревање на водата го прават местото идеално за раст на Спирулината.

 

Терма е прекрасно село на падината на мал рид на кој великодушно им се дадени поволни природни ресурси. Целата рамнина наоколу е големо геотермално поле, кое од воведувањето на технологијата од страна на Националниот институт за геологија и металургија (IGME) за искористување на геотермалната енергија, развива земјоделска активност. Со геотермална технологија за греење, земјоделците сега можат да одгледуваат стакленички култури со максимален капацитет во текот на зимскиот период. Областа има неколку извори на минералан вода Нигрета која се користи во пороцесот на одгледување на Спирулина.

 

Одгледувањето на фитопланктон е исклучително тешка задача која бара знаење и континуирана обука за да се постигне квалитативно стабилен производ, како и инвестиции за техничка совршеност и безбедност на производството.

 

Компанијата SPIRULINA NIGRITA Ltd е основана во регионот на Нигрита во 2012 година насочена кон одгледување, пакување и пласирање на Спирулина. Компанијата управува со најсовремени езерца за одгледување на Спирулина, продолжувајќи го производниот период од 6 на 12 месеци со оптимално користење на природната геотермална енергија на локацијата.

 

Протоколот за производство и преработката на Спирулина до финални производи се ажурираат постојано со вклучување на  наајновите технолошки иновации и оптимизирање на процедурите за контрола на квалитетот. Спирулината Нигрита е признат производ со врвен квалитет заради фаворизираните локални услови на животната средина, технолошки напредните езерца, заштитени од антропогени фактори во затворени оранжерии (за разлика од вообичаените практики на друго место) и усвоените пристапи за природно одгледување и обработка. Дополнително, компанијата учествува во истражувачки проекти со универзитети и истражувачки институти за континуирано подобрување на нивното знаење и технолошка инфраструктура.

Поврзани Производи

Accessories

Make this your own.

Add the content you want.

bottom of page