• ХЕЛТИКА ФАРМ

Сончевиот витамин.Витаминот Д3, исто така познат како витамин од сончеви зраци, го произведува телото како одговор на изложување на сонце. Телото произведува витамин Д од холестерол, 7-дехидрохолестерол, под услов да има соодветно количество на УВ-зраци, од изложување на сонце. Процесот започнува во кожата каде овие хемикалии се претвораат во Витамин Д, кој поминува низ црниот дроб и на крајот завршува во бубрезите каде што се трансформира во Активен витамин д. Се проценува дека е доволно изложување на сонце 5-10 минути 2-3 пати неделно, што овозможува да се произведе доволно витамин Д. Но проблемот е што витаминот Д се распаѓа многу брзо, што значи дека залихите на Витамин Д во телото може да се намалат, особено во зима. Неодамнешните студии сугерираат дека значителен процент од глобалната популација е дефицит на витамин Д.

Дефицит на витамин Д3.

Иако телото може да создаде витамин Д3, постојат многу причини поради кои може да се појави дефицит. На пример, потемната боја на кожата и употребата на заштитни креми сончање ја намалуваат способноста на телото да ги апсорбира ултравиолетовите зраци Б (UVB) зраци од сонцето потребни за производство на витамин Д.

Користење на крема со заштитен фактор (SPF) 30 може да ја намали способноста на телото да синтетизира витамин за 95 проценти. За да се започне производството на витамин Д3, кожата треба да биде директно изложена на сончева светлина, која не е покриена со облека. (Ова во никој случај не значи дека треба долготрајно да се изложите на сонце без користење на креми за заштита од негативното влијание на сончевите зраци)


Симптомите на недостаток на витамин Д3 може да вклучуваат:

 • Замор.

 • Болки во коските и грбот.

 • Депресивно расположение.

 • Забавено заздравување на рани.

 • Губење на косата.

 • Мускулна болка.

Ако недостатокот на витамин Д3 трае долг временски период, тоа може да резултира со:

 • Дијабетес.

 • Хипертензија.

 • Депресија.

 • Фибромијалгија.

 • Синдром на хроничен замор.

 • Остеопороза.

 • Невродегенеративни болести, како што е Алцхајмеровата болест и сл.

Витаминот Д3 има повеќе улоги во телото, помагајќи:

 • Одржување на здравјето на коските и забите. Витаминот Д игра значајна улога во регулирањето на калциумот и одржувањето на нивото на фосфор во крвта, два фактора кои се исклучително важни за одржување на здрави коски и заби.

 • Поддршка на здравјето на имуниот систем, мозокот и нервниот систем.Регулирајте ги нивоата на инсулин.

 • Поддршка на функцијата на белите дробови и кардиоваскуларното здравје и сл.

DOC VITAMIN D3 е додаток во исхраната, со силна формулација на витамин Д3 со 1000 IU витамин Д3 (CHOLECALCIFEROL). Витаминот Д придонесува за нормална апсорпција / искористување на калциум и фосфор, до нормални нивоа на калциум во крвта, кон одржување на нормалните коски и нормална функција на имунолошкиот систем. Погоден за вегетаријанци, без шеќер, без сол, без скроб.


DOC VITAMIN D3 е произведен во Грција и е дел од опсегот на производи од Doc Pharma SA. DOC VITAMIN D3 е произведен во Грција и ги исполнува сите критериуми за квалитет и веродостојност на производи од групата на додатоци во исхрана, а компанијата Doc Pharma S.A. е сертифицирана со ISO 9001:2008, а производниот капацитет со GMP(Good Manufacturing Practices) и GDP (Good Distribution Practices) сертификати и стандарди.

#Витамини #Здравје #Виталност #Енергија #зглобови #Убавина

113 views0 comments